Verschillende soorten aas:
Voor het forelvissen zijn verschillende soorten aas beschikbaar. De meest populaire zijn wasmotten, meelwormen, powerbait en spoons. Het is belangrijk dat het aas op de juiste manier aan de haak gedaan wordt. Hieronder laten wij dit zien door middel van een aantal foto’s. Alle hier genoemde aassoorten zijn uiteraard bij ons verkrijgbaar.
Wasmotten en meelwormen:
Deze twee aassoorten worden op dezelfde manier op de haak bevestigd.
Stap 1: rijg de eerste wasmot of meelworm van staart naar kop geheel over de haak heen, totdat deze met het staartje op de vislijn zin.
Stap 2: de tweede wasmot of meelworm rijg je ook van staart naar kop de haak op, stop op een derde van het beestje en laat de haak uit het lijfje komen. Dit zorgt ervoor dat de haakpunt helemaal vrij van het aasje zit.
Stap 3: wanneer je deze stappen hebt gevolgd, is het aasje klaar om mee te gaan vissen. Voordat je begint, haal het aasje voor de kant even door het water heen om te kijken of het goed draait. Dit is belangrijk om de forel te vangen.
Stap 4: nu is het tijd om een forel te vangen! Gooi de hengel in en haal deze met een langzaam tempo binnen. Wanneer je beet krijgt, zie je de dobber ondergaan en voel je de vis aan de hengel trekken. Laat de vis een seconde of 5 doorbijten, dit zorgt ervoor dat de haak goed in de bek zit. Sla vervolgens aan en haal de vis rustig binnen.
Powerbait:
Powerbait is ervoor gemaakt om op veel verschillende manieren aan de haak te bevestigen. Het is heel belangrijk dat powerbait tijdens het vissen draait. Hier onder zullen wij twee manieren laten zien.
Powerbait met een deegvormer:
Stap 1: maak een bolletje van het powerbait en druk hier de haak in. De hoeveelheid powerbait die je nodig hebt is ongeveer de grootte van een kleine knikker.
Stap 2: leg het bolletje in het mallletje en druk deze goed dicht.
Stap 3: doe vervolgens de mal weer open, wat er overblijft is een mooi gevormd aasje.
Stap 4: Houdt tijdens het vissen goed in de gaten dat het aasje goed draait. Mocht dit niet het geval zijn, doe er dan een nieuw aasje aan! Gooi de hengel in en haal deze met een langzaam tempo binnen. Wanneer je beet krijgt, zie je de dobber ondergaan en voel je de vis aan de hengel trekken. Laat de vis een seconde of 5 doorbijten, dit zorgt ervoor dat de haak goed in de bek zit. Sla vervolgens aan en haal de vis rustig binnen.
Powerbait vormen met de hand:
Stap 1: vorm een bolletje powerbait ter grootte van een kleine knikker.
Stap 2: druk de haak hier voorzichtig in.
Stap 3: draai tussen duim en wijsvinger de powerbait tot een druppelvorm. Zorg dat de punt van de druppelvorm naar de vislijn gericht is.
Stap 4: druk nu de bolle kant van de powerbait plat.
Stap 5: vorm nu het platte gedeelte van de powerbait haaks op de vislijn, totdat er een soort propeller ontstaat. Dit zorgt ervoor dat de powerbait goed gaat draaien.
Stap 6: Houd tijdens het vissen goed in de gaten dat het aasje goed draait. Mocht dit niet het geval zijn, doe er dan een nieuw aasje aan! Gooi de hengel in en haal deze met een langzaam tempo binnen. Wanneer je beet krijgt, zie je de dobber ondergaan en voel je de vis aan de hengel trekken. Laat de vis een seconde of 5 doorbijten, dit zorgt ervoor dat de haak goed in de bek zit. Sla vervolgens aan en haal de vis rustig binnen.
Vissen met spoons:
Spoons zijn een van de makkelijkere aasjes om mee op forel te vissen. Met dit kunstaasje kan de hele dag gevist worden zonder dat deze verwisseld hoeft te worden. Door de spoon met een langzame constante snelheid binnen te vissen worden de forellen overgehaald om te bijten. Bij een aanbeet is het belangrijk om niet aan te slaan, maar met een rustige snelheid gewoon door te halen. Dit zorgt ervoor dat de haak de bek van de forel ingetrokken wordt. Wanneer deze gehaakt zit, de forel rustig binnenhalen, doden en dan onthaken.
Het doden van een forel:
Wanneer je een forel hebt gevangen is het belangrijk dat de vis op een snelle en respectvolle manier gedood wordt. Dit doe je voordat je de forel onthaakt. Plaats de knuppel ter hoogte van de ogen boven op de kop, daarna wordt met twee ferme klappen de forel gedood. Zoals op onderstaande foto voorgedaan wordt.
Let op! Karpers en andere vissoorten dan forel dienen in dezelfde vijver teruggezet te worden en mogen niet worden gedood! Zij zijn er voor onderhoud aan de vijvers en zorgen ervoor dat de vijvers schoon blijven van o.a. onkruid!
Het onthaken van een forel:
Wanneer de forel gedood is kan de vis makkelijk onthaakt worden. Dit wordt op de volgende manier met een hakensteker gedaan:
Stap 1: aan de bovenkant van de hakensteker zit een gleuf waar de lijn in gaat.
Stap 2: houd de lijn strak en druk de hakensteker in de bek van de vis.
Stap 3: druk de hakensteker door tot de haak loskomt en haal de haak terug.
Stap 4: doe de vis in een koelbox om deze goed en koel te bewaren.
Het schoonmaken van een forel staat uitgelegd en geïllustreerd in onze slachtruimte.