Recept van Joke Boon: www.boonappetit.nl

Forel met amandelen en puree; voor 4 personen:
4 forellen van ‘t Smallert
75 gram amandelschaafsel
zout en versgemalen peper
40 gram roomboter en 2 el olie

Voor de puree:
250 gram diepvriesdoperwtjes
15 blaadjes verse munt, fijngehakt
2x 50 ml slagroom ongeklopt en ongezoet
800 gram kruimige aardappelen
150 gram snoeptomaatjes
25 gram roomboter
zout en versgemalen peper

Zo maak je het:
Rooster in een droge koekenpan het amandelschaafsel. Schud de pan regelmatig en blijf erbij want het kan erg snel gaan. Doe de amandelen in een schaaltje en zet apart.
Omdat de forel snel klaar is beginnen we eerst met de puree.
Kook de doperwtjes met wat water en een snufje zout in 5-7 minuten gaar. Giet de doperwtjes af en vang een kopje kookvocht op. Pureer met de staafmixer of in de keukenmachine/blender de doperwtjes met de gehakte verse munt en +/- 3 el kookvocht en 50 ml slagroom tot een romig geheel. Voeg eventueel wat extra kookvocht toe, het moet een dikke crème worden.
Snij de tomaatjes in vieren en schep deze door de doperwtjescrème.
Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Kook ze in water met zout gaar. Giet af en laat even droogstomen. Stamp of knijp met de pureeknijper de aardappelen fijn. Maak er een smeuïge puree van met de boter en 50 ml slagroom. Maak op smaak met versgemalen peper. Schep de doperwtjescrème met tomaat er goed door en houd warm terwijl je de vis bakt.
Was de forel onder stromend koud water van binnen en van buiten. De vis voelt een beetje ‘slijmerig’ maar dat is normaal. Dep de vis met keukenpapier van binnen en van buiten goed droog.
Meng in een klein kommetje zout en flink versgemalen peper. Neem een theelepeltje. De vis kunt u zo makkelijk kruiden door met een hand de buikholte open te houden en met het lepeltje het zout en peper in de buikholte en aan de buitenzijde van de vis te strooien. Kruid alle forellen op deze wijze.
Verhit in een of twee royale koekenpannen de boter en olie. Laat deze niet al te bruin worden. Doe de forellen in de pan en bak op middelhoog vuur 4 á 5 minuten. Keer de vis met behulp van een spatel of twee lepels voorzichtig om en bak de andere kant nog 3 á 4 minuten. Als u een vork of prikker in het dikste deel van de vis steekt moet het vocht dat er uitkomt helder zijn; dan is de vis gaar.
Schep op elk bord een laag van de puree en schep de gebakken forel erboven op. Bestrooi met de amandelen en dien op.
Gekookte worteltjes smaken er erg lekker bij.
Boonappetit!