Stap 1: diepte instellen
Het is erg belangrijk dat er op de bodem gevist wordt. De diepte kan worden ingesteld door middel van een stoppertje die boven de dobber op de vislijn zit. De afstand tussen de haak en de dobber moet ongeveer 2 meter zijn. Dit garandeert dat het aasje goed op de bodem ligt.
Stap 2: aas
Karpers, steuren en meervallen kunnen met verschillende soorten aas gevangen worden. Kaas, haring, pellets, stukjes forel, mais en wormen zijn de meest gebruikte aasjes. Deze zijn uiteraard bij ons verkrijgbaar. Het aas wordt gewoon op de haak gezet, zorg hierbij dat de haakpunt net iets uit het aas steekt.
Stap 3: vissen
Nu is alles gereed om te vissen. Gooi de hengel in en laat het aas rustig op de bodem liggen. Om de kans op vis te vergroten, raden wij aan om bij te voeren. Dit mag in verband met de kwaliteit alleen met voerpellets die door ons verkocht worden. Wanneer de dobber goed ondergaat is het tijd om de vis binnen te halen. Draai eerst de lijn strak om vervolgens aan te slaan. Haal vervolgens rustig de vis binnen, het is belangrijk dat er niet te veel spanning op de lijn en dus op de vis komt te staan.
Stap 4: onthaken
Wanneer de vis binnengehaald is, moet hij uit het water worden gehaald met een schepnet. Til voorzichtig de vis uit het water en leg hem hierna op de onthaakmat, niet op de grond. Hier ligt de vis veilig en kan hij niet beschadigen. Nu moet de vis onthaakt worden. Meestal zit de haak voor in de bek van de vis en kan hij er met de hand uitgehaald worden. Mocht de haak verder in de bek zitten, gebruik dan een onthaaktang om de vis te onthaken. Hierbij is het belangrijk dat de vis niet te lang boven water is.
Wanneer de vis onthaakt is kan er rustig even een foto genomen worden. Houdt de vis net achter de kop en bij de staart vast. Ga gehurkt naast de onthaakmat zitten en houdt de vis net boven de mat. Mocht de vis vallen, dan valt hij van een kleine hoogte en komt hij op de mat terecht. Na het maken van een foto zet je de vis gelijk rustig terug in het water.
Stap 5: de gevangen vis terugzetten
Het is belangrijk voor het welzijn van de vis dat deze op de juiste manier teruggezet wordt. Leg de vis voorzichtig in het water en houd hem vast bij de staart. Laat de vis rustig op adem komen terwijl je deze bij de staart vasthoudt. Wanneer de vis weer op adem is, zal de deze met zijn staart gaan bewegen. Laat nu de vis los en laat hem wegzwemmen.